Siirry pääsisältöön

Aktiivinen sijoitusrahasto ei kannata sijoittajalle - Rahastonhoitajalle se kannattaa suhdanteesta riippumatta


Aikoinaan, sijoitussalkkuni ollessa vielä kivijalkapankin puolella, tiedustelin erään käyntini yhteydessä mahdollisuutta sijoittaa pankin tarjonnan kautta passiiviseen indeksirahastoon. Tämä oli aikaa, kun passiivisia indeksirahastoja ei vielä ollut niin paljon tarjolla kuin nykyään. Yllätyksekseni sain vastaukseksi, että pankki ei tarjoa indeksisijoituksia kuin ainoastaan suurille asiakkailleen, mikä tarkoitti tässä tapauksessa yli sadantuhannen euron sijoitusta. Tämän lisäksi minulle myytiin samassa tilanteessa hyvin voimakkaasti pankin oman tarjonnan aktiivisesti hoidettuja rahastoja. Olin tuohon aikaan jo lukenut muutaman sijoituskirjan, joissa puhutiin indeksisijoittamisesta, ja osasinkin helposti ymmärtää miksi pankissa toimittiin näin. Yksinkertainen syy tähän tapahtumaan oli, että aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa pankki tienaa aina, mikä on tietenkin myös sen perimmäinen tarkoitus, kun taas passiivisissa indeksisijoituksissa tienaaminen jää sijoittajalle itselleen ja pankki ei itse niistä paljoakaan vaurastu. Jäivät rahastosijoitukset tällä reissulla tekemättä, kuin myös sijoitukset korkeiden kulujen kivijalkapankissa myöhemmin muutenkin.

Oma salkkuni ei enää nykyään ole kivijalkapankissa, vaan sijoittajaystävällisessä Nordnetissä, joka tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia myös passiivisille indeksirahastosijoituksille.
Seuraavista linkeistä pääset indeksisijoittamisessa Nordnetissä helposti alkuun:

Aloita ETF-kuukausisäästäminen
Sijoita Nordnetin superrahastoon!

Kirjoitin Nordnetin tarjoamista superrahastoista jo aiemmassa julkaisussani "Minustako sijoittaja - Helposti sijoittamisen alkuun". Suosittelen tutustumaan tähän julkaisuun, varsinkin jos olet aloittamassa tuottoisaa sijoitustoimintaasi.

Nordnetblogin rahapodi jakso 77 – "Aktiivinen salkunhoito vedätystä?" ottaa kantaa aktiivisen rahaston hoidon aiheeseen. Suosittelen kuuntelemaan hyvän analyysin siitä, miksi aktiivisiin rahastoihin sijoittaminen ei kannata sijoittajalle. Voit kuunnella rahapodin tästä.

Myös Arvopaperi-lehti kirjoitti samasta aiheesta 11.5.2017. Arvopaperin uutiseen pääset tästä. Nordnetin tekemässä vertailuassa aktiiviset osakerahastot tuottovat keskimäärin 29 prosenttia vähemmän kuin passiivinen  OMXH25-indeksiosuusrahastoa." Vain kaksi rahastoa, 22 tutkitusta, tuotti tutkimuksen mukaan paremmin kuin passiiviset indeksirahastot.

Oletko sinä sijoittanut esimerkiksi oman pankkisi tarjoamiin aktiivisiin rahastoihin? Kannattaisiko harkita valintaasi jo uudelleen?


Tämä kirjoitus ei sisällä suoria sijoitussuosituksia. Sen sijaan kirjoitus kannustaa jokaista sijoittamaan järkevästi, vastuullisesti ja tekemään omat sijoituspäätöksensä. Kaikkeen sijoittamiseen sisältyy riski sijoitetun pääoman menettämisestä, mikä tulee jokaisen itse kantaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen - Osa 2

Pitkästä aikaa ehdin kirjoittamaan uutta tekstiä blogiin. Paljon on taustalla ehtinyt tapahtua, mutta olen käyttänyt jäljelle jääneen vapaa-aikani priorisoiden, joten valitettavasti en ole ehtinyt päivittämään aktiivisesti blogiani. Ajattelin, että ensimmäiseksi voisin antaa päivityksen poikani Johanneksen sijoitussalkkuun. Kuten jo aiemmin kirjoitin postauksessani "Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen" , oli tarkoitukseni avata lapselleni sijoitussalkku Nordnetiin heti, kun se on mahdollista. Nyt tämä on tullut mahdolliseksi, koska poikani on syntynyt ja hänelle on saatu henkilötunnus. Avasin sijoitussalkun Johannekselle heti, kun henkilötunnus lopulta saatiin. Valitettavasti Nordnet vaatii salkun avaamiseen lapselle hieman papereiden pyörittelyä. Esimerkiksi huoltajien täytyi toimittaa kopiot henkilöpapereista oikeiksi todistettuina paperilla. Miksihän tätä ei voinut tehdä esimerkiksi pankkitunnuksilla, joilla voi käytännössä nykyään vahvistaa kaiken muun?

Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen

Tämä aihe on itselleni tällä hetkellä erittäin ajankohtainen ja olen pyöritellyt sitä mielessäni jo jonkin aikaa. Haluan tarjota omille lapsilleni hyvät lähtökohdat elämään, niinkuin varmasti kaikki muutkin. Koska olen itse erittäin kiinnostunut sijoittamisesta, tarkoittaa tämä sitä, että tahdon tarjota lapsilleni tulevaisuuden mahdollisuuksia myös sijoitusten kautta. Toivon tietenkin, että saan tartutettua saman innon tulevaisuudessa omiin lapsiini myös. Martin Paasi kirjotti aikoinaan 8.3.2015 Nordnetin blogissa mielenkiintoisen bloggauksen aiheesta otsikolla: "Jokaisesta suomalaisesta tulisi miljönääri, jos lapsilisät sijoitettaisiin osakkeisiin" . Tämä bloggaus kannattaa lukea. Blogin otsikko on ehkä hieman raflaava ja sen takana onkin ajatus koronkorko ilmiöstä: Jokaisesta suomalaisesta todellakin voisi tulla miljonääri, jos laskelmat tehdään osakesijoitusten keskituotolla ja oletettu sijoitusaika on oletettu niinkin kauas, että lapsi pääse nykyiseen eläkeikään. P

Sijoittajan kirjahylly - Vaurastu kuin Warren Buffett

Kirjan "Vaurastu kuin Warren Buffett" takakansi houkuttelee lukijaansa mukaan seuraavin sanoin: "Warren Buffett on kaikkien aikojen menestynein ja arvostetuin sijoittaja. Hänen kruununjalokivensä, sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway, on kehittynyt pienestä teollisuuslaitoksesta maailman viidenneksi suurimmaksi yritykseksi, jonka osakekurssi on jo yli 200000 dollaria. Miksi ja miten Buffett on menestynyt näin käsittämättömän hyvin? Menestyksen takana ei ole osakepoiminnan mestarillinen hallitseminen, ei myöskään tunnuslukujen tutkiminen, vaan täysin erilainen ajattelutapa: Buffett on bisnessijoittaja. Hän ostaa hyväksi katsomaansa bisnestä talousennusteista välittämättä, eikä hän yritä suojautua hintojen heilunnalta, koska juuri heilunta tarjoaa erinomaisia tilaisuuksia ostaa erinomaisia bisneksiä. Vaurastu kuin Warren Buffett avaa uuden näkökulman osakesijoittamiseen; kyseessä on ensimmäinen bisnessijoittamisen opas. Bisnessijoittamisen resepti on yksinkertainen ja